L´arribada d´un germà

L´arribada d´un altre infant a la família modifica completament la situació per a tothom. La mare i el pare reben el seu nou fill, al qual aboquen el seu amor i el seu interès i al qual han de dedicar molt de temps. Cada fill és únic, però, simultàniament, el seu afecte pel fill anterior és el mateix.

Pel germà (li direm Andreu), ho ignora tot sobre el petit. Li han dit algunes coses sobre el germanet, però és distint de tot el que s´havia imaginat. Encara que no ho sàpiga, ha rebut un regal esplèndid, algú amb qui pot compartir l´aventura de créixer i aprendre a viure.

 A l´Andreu (germà gran) se li planteja  un problema d´identitat. Fins ara sempre ha trobat en l´admiració dels altres, en l´alegria com s´han anat rebent les seves conquestes, la pauta per crèixer. Però ara tothom admira un bebè. Què ha de fer? Ser gran, comportar-se com s´espera d´una nena gran? No serà millor ser petita per continuar opbtenint seguretat i admiració? Aquest és el canvi més gran que s´ha produït en la seva vida amb l´arribada del germà. Per això adopta de vegades conductes que anomenem “regressives”, en una recerca per sentir-se petita.

Què podem fer???

Perquè tot vagi bé, cal ajudar-lo a trobar respostes a les seves inquietuds:

– Ajut per continuar-se identificant amb si mateix, tractant-lo com algú diferent, amb qualitats pròpies, capaç de triar i decidir algunes coses. Això implica que, malgrat que convé ser tolerant, tampoc no és bo seguir-lo en tots els intents de regressió i consentir que s´alteri el tipus de vida propi de la seva edat.

– Atenció per part d´altres persones que garanteixin que ara que algú haurà de dedicar molt de temps al petit, ell mantingui les seves relacions que li permeten fer altres activitats d´acord amb la seva edat i els seus costums.

– Resaltar les diferències entre ell que és gran i el petit que és  més dèbil, per prevenir possibles incidents i censurar-los si s´arriben a produir.

– Comprensió, saber admetre que tingui aquests sentiments que són injustos (la seva mare i el seu pare el continuen estimant) i desproporcionats (que s´estimin un altre no significa pas que ell valgui menys), però inevitables i que només s´atemperen amb la vivència continuada de ser estimada i valorada.

   En tot cas, ja veiem que seria molt més estrany i preocupant que l´Andreu no hagués reaccionat al naixement d´un germà. La gelosia és normal, senyal de desenvolupament i de capacitat de relacionar-se.  Les seves manifestacions estaran d´acord amb la manera de ser de cada infant, i amb l´estil de vida de la família. Així doncs, cal tenir paciència, en les relacions entre germans la competència es manté tota la vida i en algunes circumstàncies la gelosia reapareix, però normalment al cap de poc temps se’n deixaran de produir aquestes manifestacions tan agudes. L´Andreu aprendrà que, malgrat els canvis que s´han produït en la seva vida, l´afecte del seu pare i la seva mare i de totes les altres persones que se l´estimen, roman inalterat. I, a més, amb el seu germà, podrà aprendre la lliçó més difícil: que compartir és possible i que ens fa gaudir més de la vida.

dscf4622r

Guix nº 10. Elena Lobo. EAT de torrelodones

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: